De foarte multe ori, fiecare dintre noi este tentat să aleagă oferta cu cel mai mic preț pentru un produs, fără să o compare însă și cu celelalte oferte primite.
Prima selecție o veți face în funcție de tipul sau tipurile de învelitoare pentru care optați. Analizați oferta primită de la distribuitor și întrebați ce conține aceasta.
Solicitați, înainte de decizia finală, documentele ce atestă calitatea produsului: declarația de conformitate (CE), certificatul de garanție, fișa tehnică. Produsele trebuie să conțină trasabilitatea produsului (denumire produs, țara de origine, data procesării/nr. lot, marcaj CE pe verso sau pe eticheta ambalajului). Nu de puține ori, produsele furnizate sunt substitute ale produselor originale. Nu ezitați să contactați producătorul sau importatorul pentru a vă asigura că vi se oferă produsul ofertat.
La semnarea contractului nu ezitați să introduceți ca și clauză, asumarea eventualelor costuri suplimentare de către ofertant în cazul în care sunt depășite marje de plus/minus 3-5%. Devizul este rezultatul exclusiv al ofertantului, motiv pentru care nu se justifică să plătiți suplimentar în condițiile în care nu apar modificări generate de dvs. Nerespectarea cotelor din plan, la realizarea acoperișului, nu poate fi asumată de către ofertant. În astfel de cazuri solicitați modificarea necesarului în conformitate cu modificările survenite și recalcularea ofertei înainte de livrare.
În urma acestei analize urmează să vă hotărâți cel puțin pentru tipul de învelitoare, a modelului și a culorii.
Pentru a alege distribuitorul cu care veți colabora, asigurați-vă că acesta are echipă de montaj specializată sau colaborează cu firme de montaj specializate. Solicitați să vă prezinte cel puțin o lucrare realizată. Este de preferat să evitați montatorii fără referințe sau cu un preț al manoperei mult mai mic. Solicitați garanție atât pentru materiale cât și pentru montaj. În acest fel puteți fi siguri că ați primit materialul din ofertă și astfel veți descuraja și ,,montatorii de ocazie’’.
Există două mari categorii de membrane care asigură eficiența îndelungată a termoizolației: spre interior se folosește o barieră de vapori, spre exterior, o folie anticondens. Bariera de vapori are rolul de a împiedica circulația aerului din interior spre exterior și limitează cantitatea de vapori transportată spre exterior. Folia anticondens permite vaporilor ajunși în stratul de termoizolaţie să iasă cât mai rapid spre exterior și împiedică formarea condensului care ar afecta termoizolația. Totodată împiedică pătrunderea condensului, ce se poate forma sub învelitoare, în stratul de termoizolație.
Pentru alegerea tipului potrivit de membrane pentru protejarea acoperișului dumneavoastră, va trebui să aveți în vedere o serie de criterii: permisivitatea la vapori (valoarea Sd), tipul de acoperiș (cu astereală/fără astereală, ventilat/neventilat, pod nelocuit/mansardă locuită), tipul învelitorii (țigle ceramice, de beton, metalice, alte tipuri…).