CUM ALEGEM SISTEMUL DE DRENAJ?

Harta precipitațiilor, locația construcției și dimensiunile acesteia reprezintă principalele criterii în alegerea sistemului de drenaj.

harta precipitatii Romania

Din punct de vedere al cantității medii de precipitații căzute într-un an se recomandă ca în zonele de deal și de munte să fie folosit sistemul de drenaj de 150mm, acesta având o capacitate mai mare de drenaj al apelor pluviale.

Principalul element de diferențiere al sistemului Novatik în raport cu celelalte sisteme pluviale de pe piață, îl reprezintă secțiunea cu design inteligent, care împiedică revărsarea apei și generează o capacitate de colectare superioară a apelor pluviale.

Novatik A Novatik B

Dimensionarea și configurarea sistemului de drenaj (jgheaburi, burlane și accesorii) se realizează în urma analizei configurației acoperișului și alte criterii ce țin de debit, lungimi ale streașinilor. Calculele hidraulice necesare au fost simplificate într-un grafic ce indică dimensiunile jgheaburilor și burlanelor în funcție de volumul de apă care poate fi drenat de pe suprafața învelitorii.

CASA
Unde:
L = 20 m (lungimea totală streașină)
B = 8 m (lățimea suprafeței de acoperiș)
L1 = 13 m (distanța față de capetele jgheabului)
L2 = 7 m (distanța față de capetele jgheabului)

Suprafața = L x B = 20 x 8 = 160 mp
→ L1/(L1+L2) = 13/20 = 0.65

Din calculul făcut rezultă că în această situație este indicat un jgheab cu dimensiunea de minim 125 mm și un burlan cu dimensiunea de minim 87 mm mai mult decât suficient.
GRAFICE
quadra
POTRIVIT PENTRU:
Sistemul rectangular Quadra vine în întâmpinarea celor care doresc un sistem modern și tradițional în același timp (în perioada interbelică jgheaburile și burlanele rectangulare erau extrem de populare). Acest sistem poate fi asociat ușor cu orice tip de invelitoare, în ultima vreme arhitecții propunându-l în special în cazul învelitorilor din table fălțuită și prefălțuită. Nu în ultimul rând, sistemul Quadra 150 are ca zonă de aplicabilitate și zona de construcții industriale, fiind o soluție rapidă și eficientă pentru colectarea apelor pluviale la hale industriale de dimensiuni mici și medii.
POTRIVIT PENTRU:
Potrivit pentru orice tip de arhitectură și în special acolo unde sistemul de drenaj necesită o mobilitate mai mare a burlanelor și traseul acestora întâlnește elemente de construcție care trebuie ocolite sau străpunse, existând posibilitatea confecționării coturilor gofrate (tip 2) la orice unghi între 25˚ şi 90˚, existând astfel garanția etanșeității prin dispariția unor elemente de îmbinare. Sistemul Ronda, având mecanismul de strângere al îmbinărilor de jgheaburi în spatele jgheaburilor, face ca aspectul îmbinărilor de jgheab să fie foarte discret, creându-se un design plăcut.
ronda